Bazı pillerin çevresel zararları oldukça fazladır. Bunun için pilleri muhakkak geri dönüşüme göndermek gerekir. Özellikle kurşun asit ve nikel kadminyum pillerde toksik yapılarından dolayı çevresel zararları büyüktür. Hatta buna bağlı olarak Avrupa’da Nikel Kadminyum piller yasaklanmıştır.

Tüm bunların yanı sıra diğer pillerin de çevreye olan zararları bulunmaktadır. Bazı piller ise yüksek oranda geri dönüştürülebilir oldukları için ekosisteme faydası olabiliyor. Pil geri dönüşümünün nasıl yapıldığını ve önemini anlatan içeriğimizi incelemeyi unutmayın!

Pil Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Pil geri dönüşümünün amacı geri dönüştürülebilir malzemeleri ayıklamak ve bu malzemelerden tekrar üretim sağlamaktır. Bunun yanı sıra pilin çevreye vereceği zararı minimuma indirmektir. Özellikle kurşun asit akülerde geri dönüşüm oranları yüksektir. Bu akülerin %97’lik kısmı geri dönüştürülebilmektedir. Dünyadaki kurşun asit akülerin %50 kadarı ise geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmektedir. Her ne kadar toksik içerikli olsalarda geri dönüşüm açısından başarılır bir akü tipidir.

Kurşun asit akülerde akünün içerisindeki kurşun ve asit ayrıştırılır. Bununla beraber dış kasaları da plastik olarak geri dönüşüme uygundur. Tüketici olarak yapılması gereken ise pil toplama kutularını kullanarak eski pilleri ve aküleri geri dönüşüme göndermektedir. Bu konuda TAP derneği pil geri dönüşümü üzerine çalışmaktadır. Bunun yanı sıra BİM marketlerin neredeyse tamamında pil toplama kutuları bulunmaktadır.

Eğer evinizde ciddi derecede pil biriktiyse; TAP Derneğinin web sitesinden “Atık Pil Bildirim Formu” doldurarak evinizdeki pillerin 15 gün içerisinde alınmasını sağlayabilirsiniz.

Pillerin Çevreye Verdiği Zararlar

Her pilin kendi kimyasına göre farklı bir çevresel zararı olabilir. Bunun için pillerin zararlarını konuşurken birbirinden ayrı olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Özellikle Ni-Cd (Nikel Kadminyum) ve kurşun asit akülerin çevresel zararları göz ardı edilemeyecek derecededi.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı‘nın hazırlamış olduğu pil geri dönüşümü videosuna da göz atabilirsiniz.

Ni-Cd Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?

Nikel-kadmiyum piller çöpe atıldığında, metal hücre silindirleri zamanla paslanır. Bu durumda, kadmiyum metalinin çözünmesi ve su kaynaklarına sızması gibi çevresel etkiler ortaya çıkar. Bu kirlilik başladığında, yetkililer çözüm bulmakta zorlanabilirler. Özellikle okyanuslarda, kadmiyumun izlerine rastlanabilir. Bu izler, aspirin, penisilin ve antidepresanlar gibi ilaçlarda da bulunabilir. Ancak, bilim insanları bu kirliliğin tam olarak nereden kaynaklandığı konusunda kesin bir sonuca ulaşmamışlardır.

Ni-MH Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?

Nikel-metal-hidrit pillerde bulunan elektrolit, kısmen toksik özelliklere sahiptir. Bu nedenle, bir bölgede pil imha hizmeti bulunmuyorsa, küçük miktardaki Ni-MH piller diğer evsel atıklarla birlikte atılabilir. Ancak, 10 veya daha fazla pil varsa, tüketiciler bu pilleri pil toplama kutularına atmayı düşünmelidir. Pillerin doğru bir şekilde geri dönüştürülmesi için bu durum oldukça önemlidir.

Şarj Edilemeyen Lityum Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?

pillerin geri dönüşümü nasıl yapılır

Şarj edilemeyen lityum piller, nemle temas ettiğinde şiddetli reaksiyonlara neden olan metalik lityum içerir. Bu piller, uygun şekilde atılması gereken pillerdir çünkü yüklü halde çöpe atıldığında, üstte bulunan ağır ekipmanları ezebilir ve lityum yangınına neden olabilir. Çöp sahası yangınlarının söndürülmesi zor olduğundan, bu durum ciddi çevresel sorunlara yol açabilir ve yıllarca yeraltında yanabilir. Bu nedenle, şarj edilemeyen lityum piller geri dönüşüme gönderilmeden önce lityum içeriklerini tüketmek için tam deşarj edilmelidir.

Bu piller askeri ekipmanlardan saatlere, sensörlere, işitme cihazlarına ve hafıza yedekleme cihazlarına kadar birçok alanda kullanılır. Ayrıca, bir tür birincil lityum pil, AAA, AA ve 9V formatlarında alkalin pillerin yerine geçmek için kullanılabilir. Ancak, cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlar için kullanılan Li-ion piller metalik lityum içermez.

Lityum İyon Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?

Lityum-iyon piller, genellikle zararsızdır ancak kullanılmış piller doğru şekilde bertaraf edilmelidir. Bu, değerli metallerin geri kazanılmasından ziyade, özellikle tüketici ürünlerinde kullanılan pillerin hacminin artmasıyla birlikte çevresel nedenlerden dolayı yapılmaktadır. Lityum-iyon piller, elektronik cihazların içinde kullanıldığında zararlı elementler içerebilir, bu yüzden kullanıldıktan sonra uygun şekilde atılmalıdır.

Lityum iyon piller yanıcı/patlayıcı statüsünde olduğu için çöp kutularına atılması durumunda geri dönülemez yangınlara yol açabilir. Dolayısıyla lityum iyon piller pil toplama kutularında toplanmalı ve geri dönüştürülmelidir.

author-avatar

Hakkında Mustafa Akdaş

Mustafa Akdaş, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan bir mühendistir. Özellikle Lityum iyon bataryalarda güvenlik, batarya verimliliği ve bataryalar için termal analiz konularında ve batarya gruplama alanlarında uzmanlaşmıştır. Kariyeri boyunca pil ve batarya tasarımı, çeşitli elektronik cihazlar için batarya üretimi, mühendislik ve AR-GE çalışmaları yapmıştır. Sektördeki öncü firmalarda çalışma geçmişi bulunmakta olup, inovatif batarya ve pil projeleri geliştirerek sektörde liderlik yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir