Pillerin uzun ömürlü kullanılması için depolama yöntemlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Örneğin bir elektrikli bisikletiniz varsa ve kışın kullanmıyorsanız bataryanızın uzun ömürlü olması için iyi koşullarda saklamanız gerekir. Bunun yanı sıra bir elektronik cihaz üreticisiyseniz ve cihazınızda pil kullanıyorsanız bu pilleri uygun şartlarda depolamanız gerekecektir.

Pillerin sağlıklı çalışmaları için gerekli depolama şartları pil tipine göre farklılık gösterebilir. Bu içerik içerisinde bu soruna doğrudan çözüm bulabileceğiniz yöntemleri sizler için sıralayacağız.

Pilleri Depolamanın Temel Prensipleri Nelerdir?

Pillerin uzun ömürlü bir şekilde kullanılması için doğru bir şekilde depolanması gerekmektedir. Bunun için ortam sıcaklığı, pil doluluk oranı, nem gibi farklı parametreleri göz önünde bulundurmak gerekir. Tüm bunların yanı sıra pilin kimyası da depolama koşullarını belirleyen önemli etkenlerdendir.

  1. Sıcaklık: Pillerin depolanacağı alanın ortam sıcaklığı oldukça önemlidir. Genellikle oda sıcaklığı depolamak için iyi bir seçenektir.
  2. Nem: Pillerin depolanması için yüksek nemli/rutubetli yerlerden kaçınmak gerekir. Bu durum pillerin iç yapısına zarar verebilir veya oksitlenmeye sebep olabilir.
  3. Depolanacak Pilin Kimyası: Farklı kimyalar farklı şartlarda depolanabilir. Örneğin; li-ion piller %30 doluluk oranı ile saklanırken kurşun asit aküler tam şarj ile saklanabilir.
  4. Pil Şarj Oranı: Pilleri depolamak için pilin uygun şarjda tutulması gerekir. Bu bilgiler genellikle üretici tarafından paylaşılmaktadır.
  5. Depolama Sürecinde Ara Testler: Eğer şahsi kullandığınız bir cihazınız varsa ara ara cihazınızın kullanarak pilin sağlığını koruyabilirsiniz. Yüksek adetli pil stoğunuz varsa ara ara pillerden numune alıp durumunu test etmek sağlıklı olacaktır.

piller nasıl depolanır

Bu yöntemlerin yanı sıra pillerin kendi kimyalarına göre depolama şartlarını gözlemleyebileceğiniz tabloyu aşağıda bulabilirsiniz.

Pil KimyasıOda SıcaklığıNem OranıDoluluk OranıDepolama Ömrü
Lityum İyon15-25°C%30-50%30-50 (yarı şarj)1-3 yıl
Lityum Polimer15-25°C%30-50%30-50 (yarı şarj)1-3 yıl
Nikel-Kadmiyum15-25°C%30-50%40-90 (yarı şarj)1-5 yıl
Nikel-Metal Hidrit (NiMH)15-25°C%30-50%40-90 (yarı şarj)1-5 yıl
Kurşun-Asit0-25°C%30-50%70-100 (tam şarj)1-2 yıl
Lityum Demir Fosfat (LiFePO₄)15-25°C%30-50%30-50 (yarı şarj)3-10 yıl
Lityum Titanat (LTO)0-40°C%20-80%20-805-20 yıl

Pillerde Depolama Sırasında Oluşabilecek Kapasite Kayıpları

Piller depolanmaları sonucunda farklı oranlarda kapasite kayıpları yaşayabilir. Dolayısıyla kötü depolamış olduğunuz bir pil çalışıyor olabilir ancak tam kapasite olarak çalışmıyor olma ihtimali yüksektir. Bu kapasite kayıpları kimya farklarına göre farklılık gösterebilir.

Özellikle lityum iyon pillerin depolamadaki doluluk oranları önemlidir. Lityum iyon pilleri %30 – %40 seviyesinden yukarıda depolamanız durumunda (özellikle tam şarj durumunda) kapasite kayıpları net bir şekilde görülebilir.

Aşağıdaki tabloyu inceleyerek, sıcaklığa bağlı olarak 1 sene boyunca depolanan pillerdeki kapasite kayıplarını görebilirsiniz.

SıcaklıkKurşun Asit (Tam Şarj)Nikel Bazlı PillerLityum İyon (LCO) %40 ŞarjLityum İyon (LCO) %100 Şarj
0°C%97%99%98%94
25°C%90%97%96%80
40°C%62%95%85%65
60°C%38 (6 ay sonra)%70 (3 ay sonra)%75%60

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda doğru kimyadaki pil doğru şekilde depolanmalıdır. Aksi halde pilin depolama ömründe kısalmalar, kapasite kayıpları, oksitlenme gibi durumlarla karşılaşılma ihtimali bulunmaktadır.

Depolama süresince sıcaklık nasıl kontrol edilmelidir?

Depolama süresince sıcaklık, aşırı sıcaklık veya soğuk sıcaklık durumlarından kaçınılarak 15-25°C aralığında tutulmalıdır.

Nem, pillerin depolanması üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?

Yüksek nem, pillerin iç yapısına zarar verebilir ve performanslarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, %30-50 nem aralığında kontrol altında tutulmalıdır.

Pillerin depolanması sırasında hangi güvenlik önlemleri alınmalıdır?

Depolama alanında yangın riskini azaltmak için yangın söndürücülerin ve diğer güvenlik ekipmanlarının bulunması önemlidir. Özellikle lityum iyon piller için özel yangın söndürme yöntemleri kullanılmalıdır.

author-avatar

Hakkında Mustafa Akdaş

Mustafa Akdaş, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan bir mühendistir. Özellikle Lityum iyon bataryalarda güvenlik, batarya verimliliği ve bataryalar için termal analiz konularında ve batarya gruplama alanlarında uzmanlaşmıştır. Kariyeri boyunca pil ve batarya tasarımı, çeşitli elektronik cihazlar için batarya üretimi, mühendislik ve AR-GE çalışmaları yapmıştır. Sektördeki öncü firmalarda çalışma geçmişi bulunmakta olup, inovatif batarya ve pil projeleri geliştirerek sektörde liderlik yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir