Farklı uygulamalar için farklı özelliklere sahip pil kullanmak gerekir. Pillerin en yaygın kullanım alanlarından bir tanesi de şarjlı matkaplardır. Şarjlı matkapların bataryalarının içerisinde genellikle Ni-MH, Ni-Cd ve Li-ion hücreler bulunmaktadır. Özellikle yeni tip matkapların büyük çoğunluğunda lityum iyon pil görülmektedir.

Matkaplarda kullanılacak pillerin yüksek güç verebilen piller olması gerekmektedir. Sıradan piller ile matkap bataryası üretmek doğru değildir. Bunun için pillerin datasheet verisini okuyup, doğru hücreyi seçmek gerekir. Matkap pilleri hakkında detaylı bilgi almak için matkap pili seçme rehberimizi okuyabilirsiniz.

Matkap Pilleri Nasıl Seçilir?

Şarjlı matkapların yüksek güç gerektiren işlerde kullanılmasından dolayı motorları yüksek akım çekmektedir. Özellikle anlık çekilen akım değerleri oldukça yüksek olabilir. Bunun için doğru pil seçilmesi önemlidir. Aksi halde matkap performansı düşebilir veya pillerde tehlikeli durumlar oluşabilir.

Bunun için tercih edilecek pillerin yüksek akım verebilen ve yüksek C değerli olmaları gerekir. Böylece şarjlı matkap motorunun ihtiyacı olan akımı karşılayabilir ve performanslı bir kullanım sunar. Örneğin; şarjlı matkap bataryanız 2000mAh olup, 10C değerine sahip olabilir. Böylece 2000mAh olmasına rağmen 20Amper sürekli olarak deşarj edilebilir olduğu anlamı taşır. Motorunuzun ihtiyacı olan akım değerini 20 Ampere kadar sorunsuz bir şekilde karşılayacaktır.

matkap pili nasıl seçilir

Matkap Pili Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Matkap pillerini tercih ederken yüksek akım sağlayabilen hücreler olması gerektiğini ifade ettik. Bunun yanı sıra doğru pili seçmek için aşağıdaki tavsiyelerimizi göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Kapasite: Seçeceğiniz pilin kapasite değeri matkabınızın sürekli çalışma süresini etkileyecek en önemli etkendir. Mevcut bataryanız 1500mAh ise 2000 – 2500mAh pil tercih ederek matkap çalışma süresini arttırabilirsiniz.
  • Pil Kimyası: Matkap pilinizi doğru bir şekilde kullanmak için matkabın mevcut batarya kimyasını değiştirmemek gerekir. Örneğin; piliniz Ni-Cd kimyasına sahipse Ni-Cd pil seçmenizi tavsiye ederiz. Bazı durumlarda bu pilleri li-ion piller ile değiştirilmektedir ancak bu işlem bilgili kişiler tarafından yapılmalı ve şarj metodu da değiştirilmelidir.
  • Deşarj Akımı / C Değeri: Matkap pillerinde tartışmasız olarak en çok dikkat edilmesi gereken konu piliniz sürekli ve anlık en yüksek deşarj akımlarıdır. Matkap pillerinin en azından 20Amper deşarj akımı sağlayabiliyor olması faydalı olacaktır.

Matkap Pili Doğru Seçilmezse Ne Olur?

Matkap pillerinin yüksek akım değerine sahip olmaması durumunda cihazın performansından düşüklük görülebilir. Bunun yanı sıra kullanılan düşük akımlı pillerin ömrü çok kısa olacaktır. Yaşanabilecek en büyük problemlerden bir tanesi ise ısınma sorunu olacaktır. Bu piller daha düşük akımlı çalışmalar için tercih edildikleri için yüksek akıma maruz kalmaları durumunda ısınırlar ve buna bağlı olarak termal kaçaklar oluşabilir. Bu durumda bataryada yangın potansiyeli oluşabilir.

Aslında doğru pil seçimi yapmak sadece matkap bataryaları için geçerli değildir. Pillerin, kullanılacağı her cihaz için doğru özelliklere sahip olması gerekir. Doğru pil seçimi konusunda pek çok önemli kriter bulunur. Bunlar; maliyet, kapasite beklentisi, boyut, ağırlık, akım değeri, çalışma gerilimi gibi parametrelerdir. En doğru pili seçmek için uygulama öncesinde cihazı iyi tanımak, elektriksel değerlerini bilmek ve kullanılacak olan pilin datasheet dosyasını detaylı bir şekilde incelemek gerekmektedir.

matkap pili nasıl seçilir

Temel olarak matkap pillerinin nasıl seçilmesi gerektiği bilgisini edindikten sonra matkap pillerini tanımak gerekir. Matkap pilleri seçerken sınırları bilerek tercih yapmak doğru olacaktır. Gündelik hayatımızdaki pek çok matkap pilinin li-ion kimyasına sahip olduğunu varsayarsak, özellikleri de bu piller için düşünmek daha doğru olacaktır.

  • Matkap pilleri genellikle 18650 boyutlarında olmaktadır.
  • Matkap pillerinin C değerleri 8 – 15C arasında değişebilir.
  • Matkap pili için uygun olan pillerin genelde cycle değerleri daha düşüktür.
  • Elektrotlar arası iyon geçişleri daha yoğun olduğu için çok daha hızlı yıpranırlar.
  • Genellikle 80°C gibi yüksek sıcaklık değerine kadar kullanılabilir.
  • Pillerin iç yapısında elektrotları terminallere bağlayan “tab”lar genellikle 2 adet kullanılmaktadır. Böylece akım geçişi kolaylaşır.
  • Matkap pillerinde ana hedef pillerin yüksek güçte ve performansta çalışmasıdır. Ömür beklentisi daha düşüktür.

Matkap pili seçerken dikkat edilmesi gerekenleri ve temel olarak matkap pillerin özelliklerini detaylı bir şekilde anlattık. Temel olarak matkap pillerinin en önemli özelliğinin yüksek akım değerine sahip olması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca bilinçsiz bir şekilde tercih edilen matkap pillerinin ilerleyen zamanlarda tehlikeli durumlar oluşturması da mümkündür. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak doğru pili seçmek önemlidir. Tüm bunların yanı sıra matkap pili seçimi yaparken maliyet etkenleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Matkap pillerinin özellikleri nelerdir?

Matkap pillerinin en büyük özelliği yüksek akım değerine sahip olmalarıdır. Bunun yanı sıra ömürleri nispeten daha kısadır ve temel olarak performans odaklı pillerdir.

Hangi tip matkap pilleri bulunmaktadır?

Matkap pilleri Ni-Cd, Ni-MH ve li-ion kimyalarında bulunabilir. Ni-Cd ve Ni-MH piller genellikle SC, 4/5SC boylarında olurken li-ion piller çoğunlukla 18650 boyutunda karşımıza çıkmaktadır.

author-avatar

Hakkında Mustafa Akdaş

Mustafa Akdaş, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan bir mühendistir. Özellikle Lityum iyon bataryalarda güvenlik, batarya verimliliği ve bataryalar için termal analiz konularında ve batarya gruplama alanlarında uzmanlaşmıştır. Kariyeri boyunca pil ve batarya tasarımı, çeşitli elektronik cihazlar için batarya üretimi, mühendislik ve AR-GE çalışmaları yapmıştır. Sektördeki öncü firmalarda çalışma geçmişi bulunmakta olup, inovatif batarya ve pil projeleri geliştirerek sektörde liderlik yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir